varanus.be
where the creepy crawlers meet

Varanus acanthurus caresheet

augustus 28, 2007 20:13 by Argon

Varanus acanthurus caresheet

Hier volgt een eerste probeersel ter opmaken van een caresheet voor deze vriendelijke varanensoort.
Ik ga uit van mijn eigen ervaringen in het houden van ackies, waarbij ik in weinig rekening zal houden met de reeds op internet beschikbare caresheets.

Ik wil er op wijzen dat mijn manier van houden mogelijks niet de beste is, iedereen kan onderaan dit artikel commentaar en feedback toevoegen indien nodig.

Ik ben reeds van jongsaf geintrigeerd door varanen, sinds ik ze (het was een v.spenceri) voor het eerst zag in een Australische kinderreeks (ik was toen waarschijnlijk pas 10). Vooral hun supercoole manier van lopen sprak me toen aan.

Nu, een 20 jaar later heb ik een eerste keer gekweekt met varanus acanthurus.

1. Aanschaf

Ik kocht mijn 4 nakweekdiertjes ergens halverwege november 2004 van een kweker uit amsterdam, ze waren toen pas 2 weken oud, maar dat is totaal geen probleem gebleken.
Het blijkt een heel sterke soort te zijn, met veel betere overlevingskansen dan pakweg baardagaampjes.

De kweker legde er nadruk op dat de diertjes nakweek waren van de "Duitse bloedlijn", wat dat ook moge betekenen... Dat maakte voor mij trouwens totaal niks uit.
Ook meldde hij mij dat ze van verschillende nesten kwamen (het is natuurlijk belangrijk om niet te lang verder te kweken op één en dezelfde bloedlijn, genetica en regressie weet je wel).

2. Opkweek van de jonkies 

Ik had toen een volledig ingericht terrarium van 120x60x60cm klaarstaan voor de diertjes.
De kweker wist me echter te zeggen dat ik ze tot op hun 2e à 3e maand op vochtig papier moest houden, en niet meteen in een -voor die kleine diertjes- gigantisch terrarium.

ackies opkweek 

Zo hebben ze dan ook hun eerste maanden bij mij doorgebracht, in een kleinere plastic bak van ongeveer 50x40cm grondoppervlakte met vochtig keukenpapier als grondbedekking. Romantisch is anders natuurlijk, maar de diertjes deden het uitstekend. In de plastic bak waren enkel 2 plastic reservoirkes voor bloempotjes (waaruit een stukje geknipt was als ingang) en een thermometer aanwezig.
Gezien de grootte, of beter gezegd - kleinte, van de jonge diertjes is een oppervlakte van 50x40 tijdens de opkweek meer dan groot genoeg.

2.1. Temperatuur tijdens de opkweek 

De temperatuur was constant ongeveer 30°C onder de spot, met een globale dagtemperatuur van ongeveer 25°C.
's Nachts hield ik hun verblijf op circa 20°C met een infrarode gloeilamp.

De jonkies die ik momenteel opkweek tot ze verhuizen naar hun nieuwe thuis houd ik iets warmer, met dagtemperaturen tot zelfs 40°C onder de warmste spot en 25°C op de koelste plek. Ook onder deze hogere temperaturen lijken de jonkies het uitstekend te doen.

2.2. Voeding tijdens de opkweek

Varanen zijn carnivoor, je kan ze dus geen plantaardig materiaal voeren. Het menu van ackies bestaat hoofdzakelijk uit insecten, met af en toe eens wat vlees. 

Hun voeding bestond tijdens de eerste weken van hun leven hoofdzakelijk uit stofkrekels tot maatje 3, maar ook pasgeboren sprinkhanen werden met plezier opgepeuzeld.
Toen ze wat ouder werden (vanaf ca. 1 maand) stond ook wekelijks wat vlees op het menu, dit was quasi altijd fijn versneden pinkie (baby muis), wat met veel plezier werd opgepeuzeld. Nog wat later kregen ze ook rauwe kip.

Ik heb altijd al Reptivite gebruikt voor mijn dieren, dit is een vitaminesupplement voor reptielen dat een grote hoeveel verschillende vitamines, mineralen en calcium bevat. Een dergelijk vitaminesupplement is onontbeerlijk voor de gezondheid van een reptiel. In gevangenschap kunnen zij namelijk onmogelijk de variëteit aan voedingsstoffen binnenkrijgen die ze in de natuur zouden vinden.

Bij deze jonge dieren is het noodzakelijk dat alle voederbeurten voorzien zijn van een calciumhoudend vitaminesupplement. Op deze jonge leeftijd hebben de diertjes grote hoeveelheden calcium nodig om hun beendergestel te vormen.

2.3. Onderhoud tijdens de opkweek

De jonge diertjes dienen regelmatig in een warm bad gestopt te worden. Dit helpt bij de frequente vervellingen die de diertjes ondergaan bij het opgroeien.

Ik gaf diertjes vanaf hun 3e maand wekelijks een warm bad. Je mag de frequentie van het baden gerust laten afnemen naar hun 1 jaar toe, tot eenmaal in de maand of zo.
Nu mijn dieren iets van 2,5 jaar oud zijn, geef ik ze enkel nog een bad wanneer ik het terrarium uitkuis, ongeveer om de 3 à 4 maand.

Op de foto hieronder zie je de diertjes (leeftijd = 4 maand) in het terrarium in hun "bad" (een bassin met een laagje warm water).

3. Het terrarium

Uiteindelijk na 2,5 maand wachten mochten de diertjes vrij in het terrarium, het is bijna niet te geloven hoeveel zo'n diertje groeit op die 3 maand tijd.

ackies ca. 4 maand oud

Ons ackie-terrarium is zelfgemaakt uit zwarte meubelpanelen, met als afmetingen 120x60x60 cm, deze afmeting volstaat zeker voor 4 jonkies tot iets van 1 jaar oud, maar ik zou er zeker niet meer dan 2 volwassen dieren in houden.

3.1. Ondergrond 

Als ondergrond gebruikte ik in het begin een mengeling van potgrond en geel zand zoals op bovenstaande foto, maar niet zo heel lang daarna ben ik volledig overgestapt op potgrond. Varanen graven namelijk heel erg graag, en goed aangestampte potaarde is veel graafbaarder dan de zandmengeling.
Als decor kochten we in een tuincentrum enkele vlakke roze-oranje stenen en enkele gelijkgekleurde rondere stenen. Op een beurs hadden we ook wat wijngaardtakken en kurkstronk gekocht. Als afwerking plaatsten we wat plastic planten.

3.2. Lampen en UV 

In het plafond van dit terrarium is plaats voor 3 spots;
- links de warmste warmtespot, die gericht staat op een van de vlakke stenen, als "basking spot".
- midden voor de infrarode nachtlamp.
- rechts voor een zwakkere spotlamp, zo is deze kant van het terrarium minder warm en kunnen de dieren de voor hen hun ideale plaats opzoeken.

Ook is er een fitting voor TL's in het plafond van het terrarium, ik gebruik namelijk UV TL lampen 8.0 en 10.0.
Er is niet speciaal een reden dat ik UV TL's gebruik, alleen zijn ze veel goedkoper dan een UV spotlamp (Een goede UV spotlamp is natuurlijk een uistekend alternatief).

Tot op heden ben ik onzeker of varanen wel UV-licht nodig hebben... er doen geruchten de ronde op internet van wel, maar ook van niet.
Ik nam liever het zekere voor het onzekere, en ben fervent gebruiker van UV verlichting voor deze dieren.

4. Voeding en onderhoud van de volwassen dieren

Zoals reeds vermeld zijn zowat alle varanensoorten carnivoor, voor zover ik weet eet enkel varanus olivaceus uit de Fillipijnen gedurende bepaalde seizoenen fruit.

Ackies zijn hoofdzakelijk insecteneters, je kan ze in feite zowat alles geven wat je in je reptielenspeciaalzaak vindt als voederdier;
- krekels (bruine en zwarte)
- sprinkhanen
- wasmotlarven (zijn ze echt ongelofelijk dol op)
- kakkerlakken allerhande
- morio- en buffalowormen mogen vermoedelijk ook gevoerd worden, dat zag ik reeds op foto's, maar ik heb deze nooit gevoerd aan mijn ackies. Deze larven hebben trouwens geen al te grote voedingswaarde.

Ik geef ze een 2-tal keer in de maand ook wat vlees, vooral rauwe kip of een pinkie (een volwassen ackie krijgt met gemakt een volledige pinkie op), en heel uitzonderlijk eens wat kattenvoer.

Gedurende de opgroei van de dieren mag je stelselmatig wat minder calcium- en/of vitaminesupplement geven, variërend van altijd bij de baby's tot 60 tot 70% van de voederbeurten bij volwassenen vanaf 2 jaar.
Ik schat dat de dieren volgroeid zijn op ongeveer 2-jarige leeftijd, misschien iets later.

Over het algemeen geef ik de dieren dagelijks eten, de zaterdag is altijd een schrikkeldag en krijgen ze niks.
De hoeveelheid voedsel die ik geef is heel variabel. De ene keer krijgen ze elk 10 krekels, de andere keer 1 sprinkhaan, af en toe eens een dag niks, ...

De staartwortel van het dier is een goed teken van hoe hun reserves er voor staan. Deze soort wordt niet al te gemakkelijk dik, maar het gebeurt wel degelijk. Als ze te dik worden zet je ze gewoon op dieet.

Qua temperatuur houd ik de algemene dagtemperatuur boven de 25°C, onder de warmste spot mag het tot 45°C gaan, en 's nachts probeer ik het terrarium rond de 20°C te houden.

5. Afsluiter 

Ik hoop dat jullie deze caresheet interessant vinden.
Als er mensen zijn die nog commentaar hebben of iets willen toevoegen, mogen me gerust via het contact formulier op deze website contacteren, of een commentaar toevoegen aan dit artikel.

Mvg.
Kris.

 


Gewaardeerd als 4,6 door 9 personen

  • Currently 4,555555/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Comments are closed